streda 9. januára 2013

Kurča na estragone podľa S Italem v kuchyni

Ahojte, ahojte !!!

Tak sa zase hlasim.

Prajem Vam vsetkym krasny novy rok 2013 a vela novych zaciatkov, novych napadov a kopec splnenych snov.

Na dnes som si pripravila moj velmi oblubeny recept, ktory je takou francuzskou klasikou. Predtym som estragon nepouzivala, lebo sa mi zdal chutovo velmi silny, ale verte mi v niektorych receptoch je nenahraditelny a doda jedlu spravny smrnc ;-) Tak tu ho mame :



Ingrediencie 4 porcie

  • celé kurča
  • 1 zväzok čerstvého estragon
  • sušený estragon
  • 1 dl smotana
  • 1 balenie mascarpone
  • 4 dl bieleho vína
  • 6 zemiakov (alebo zelenina)
  • maslo
  • olivovy olej
  • soľ, korenie


  PRIPRAVA 




Kurča najskôr umyjeme, osušíme. Do vnútra dáme vetvičky estragonu. Polovicu mascarpone zmiešame v miske so sušeným i čerstvým nakrájaným estragonom, osolíme a okoreníme. Kurča naplnime touto zmesou. Povrch kurčaťa potrieme maslom, aby sa urobila pekna kôrka. Na panvici rozohrejeme olivový olej a kurča na nej zo všetkých strán opečieme. Bohato posypeme estragonom, zalejeme polovicou vína a dopečieme v predhriatej rúre asi 30-40 minút (záleží od veľkosti kurčaťa).

Keď je kurča upečené, vyberieme ho z pekáča a dorobíme omáčku. Do základu pridáme zvyšné mascarpone a zvyšný estragon, zalejeme smotanou, zvyšným vínom a chvílku povaríme.

Podávame s opečenými zemiakmi alebo varenou zeleninou. Ja som ich tentokrat robila so zeleninou. No opečené zemiačky sú výbornou prílohou tiež. Stačí ich očistiť, pokrájať na malé kocky a opiecť do ružova na rozohriatom olivovom oleji, hotové ich posypeme provensálskym korením.

Kurča rozštvtíme, servírujeme poliate omáčkou, opečenými zemiakmi alebo zeleninou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára