piatok 25. januára 2013

Domáce pečivo




Keď mám chuť na naše slovenské rožky, či iné pečivo, pripravím si takéto cesto.


Suroviny
  •  1 kg hladkej múky (alebo nahradím časť špaldovou alebo inou múkou)
  •  300 ml vlažného mlieka
  •  300 ml vlažnej vody
  •  100 ml oleja
  •  80 g droždia
  •  2 KL soli
  •  2 KL cukru

Postup receptu

Z droždia, mlieka, vody a cukru urobíme kvások. Múku preosejeme do misy a pridáme olej, keď je kvások vykvasený prilejeme ho do misy, pridáme sol a vypracujeme cesto. Necháme ho 15 minút vykysnúť. Z vykysnutého cesta urobíme 12 rožkov , 12 žemlí a 2 pletenky...alebo ako sa sami rozhodneme. Ja som tentokrát robila pletienky posypané sezamom, makom alebo ľanovými semienkami.

Na plechu ich necháme ešte chvilu podkysnúť a pečieme v prehriatej rúre na 220 stupňov 10 minút potom stíšime na 180 ešte asi 5 minút.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára